פרשת קדושים
פרשת השבוע, פרשת קדושים היא הפרשה השביעית בספר ויקרא והיא מכילה דינים שונים הקשורים לקדושת עם ישראל ובפרט חזרה על דיני העריות שנאמרו גם בפרשת אחרי מות.מאמרים ודברי תורה לפרשת קדושים
אוב וידעוני - איסור הפנייה לאבות וידעונים נזכר מספר פעמים בפרשה. המאמר יסביר את עניין האוב והידעוני באמצעות המפרשים ועיון בסיפור שאול ובעלת האוב המופיע בספר שמואל.נקמה - לא תיקום מצווה התורה. איך התורה מצמצמת ומונעת את רגש הנקמה, אחד הרגשות החזקים ביותר.
ואהבת לרעך כמוך - מעשים ולא רק רגשות - מאמר אורח מאת הרב ירֹחם שמשוביץ.
הפטרת פרשת קדושים - עיון בהפטרות השונות לפרשת קדושים לפי מנהגי העדות.
פרשת אחרי מות-קדושים - הקדושה והטהרה בספר ויקרא
דבר תורה לפרשת קדושים - מה משמעות הציווי להיות קדושים?
חידון לפרשת קדושים - חידון פרשת השבוע לפרשת קדושים. חידות ציורים וחידות מילוליות.
סטטיסטיקה לפרשת קדושים - נתונים סטטיסטיים על פרשת קדושים
תקציר פרשת קדושים
פרשת קדושים כוללת נושאים רבים ומגוונים. הפרשה קצרה מאד 64 פסוקים בסך הכל אולם כוללת בתוכה לא פחות מ-51 מצוות שונות.
עניניי הפרשה כשם הפרשה - מצוות שונות בכל תחומי החיים הגורמים לעם ישראל להיות עם קדוש. אין אלו רק מצוות בין אדם לה' כמו הימנעות מעבודה זרה, אלא גם מצוות רבות בין אדם לחברו. הדרישה להיות קדושים היא בכך שה' הוא קדוש ועלינו לנסות להידמות לה'.
הציווי הראשון בפרשה, למעט הציווי הכללי - קדושים תהיו, הוא על מצוות מורא אב ואם השונה במעט ממצוות כיבוד אב ואם ומיד לאחריה ציווי על שמירת השבת.
אחרי שתי מצוות אלו מופיעה אזהרה על עבודה זרה. המצוות מזכירות את המצוות בעשרת הדברות.
מכאן והלאה כמעט כל פסוק מהווה מצווה בפני עצמה: מצוות מתנות לעניים, איסור גניבה, שקר ושבועת שווא. איסור הלנת שכר שכיר. דרישה למשפט צדק. איסור רכילות, איסור נקימה וגם הציווי הידוע "ואהבת לרעך כמוך". איסור כלאים בבהמות ובבגדים, דיני עורלה בפירות העצים (פירות שגדלו על עצים שגילם מתחת לשלוש שנים) ועוד.
בפרק השני של הפרשה פרק כ', חוזרים ונשנים איסורי העריות שכבר הופיעו בפרשת אחרי מות, אולם בצורה ובדגשים שונים וראו במאמר לעיל על ההבדל בין שתי ההופעות של פרשת העריות.
כדאי לנסות לחלק את הפרשה לחלקים. שימו לב למילים החוזרות על עצמן פעמים רבות "אני ה' אלוקיכם" צירוף זה חוזר מספר פעמים ומחלק את הפרשה לחלקים (שונים בארכם מפסוק אחד ועד כמה פסוקים). לפעמים בתוך חטיבה כזו יש חלוקת משנה נוספת לפסוקים המסתיימים בצירוף "אני ה'".
בסופו של דבר התורה מדגישה לנו כי כל המצוות מקורן וסיבתן היא מה' ומהרצון להידמות לה'. דבר זה נכון גם למצוות הגיוניות אותן אנו מבינים בשכלינו כדוגמת האיסור לגנוב ולמצוות אותן אין אנו מבינים כדוגמת איסור כלאים.
המלקטות (רות?) - ז'אן פרנסואה מילה 1857, מוזיאון דה-אורסיי, פריס |
תגובה זו הוסרה על ידי מנהל המערכת.
השבמחקבמה אנחנו שונים מהמוסלמים כאשר נאמר שיסקלו את כל הידוענים?
השבמחקהיכן ההומניות שלנו ושל דתינו כאשר נכתב במפורש אופן הענשת הידוענים בדומה לנעשה באיסלאם ?
אבי30 באפריל 2019 בשעה 7:17
מחקסביר להניח שהאיסלאם לקח מאיתנו את העונשים להזכירך התורה שלנו ניתנה הרבה לפני שנוצר האיסלם.
חוץ מזה איפה כתוב שאנו צריכים להיות שונים ממישהו בשיטת העונשים ?
כמו כן אנו די מוגבלים ביחס לבריאה ואנו לא יכולים להבדיל בין מה "הומני בדתנו" ומה לא בעיניים שלנו לטווח הרחוק, מה שנראה לנו קיצוני היום יכול להיות שהיה דבר שבשגרה בעבר, וגם להיפך - יכול להיות שמה שנראה לנו חריג היום יהיה בעתיד דבר שבשגרה
תודה רבה!!! דברי התורה מעולים ועוזרים לי מאוד להכין את השיעור בכל שבוע!! תודה רבה!
השבמחקתגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
השבמחק